steroidal anti inflammatory drugs list fentanyl online ohio state pharmacy school

Κάντε οικονομία κάνοντας «οικολογία»

Άρθρα Σεπτεμβρίου 10, 2013 2:08 μμ

Λέγεται ότι αν όλοι οι άνθρωποι στη γη ζούσαν όπως ο μέσος Αμερικανός θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες και αν όλοι ζούσαν όπως ο μέσος Ευρωπαίος θα χρειαζόμασταν 3 πλανήτες. Δυστυχώς όμως έχουμε μόνον ένα πλανήτη. Τι κάναμε όμως λάθος όλοι εμείς οι «πολιτισμένοι» λαοί και φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού; Πολλοί απλά γίναμε «πολιτισμένοι». Φτιάξαμε δηλαδή έναν πολιτισμό που βασίζεται στην ποσότητα. Όσο περισσότερο καταναλώνεις τόσο πιο πολιτισμένος θεωρείσαι. Όσο μεγαλύτερο σπίτι έχεις τόσο πιο εξευγενισμένος είσαι. Όσο περισσότερα αυτοκίνητα έχεις τόσο πιο προνομιούχος είσαι. Όσο περισσότερα ρούχα έχεις στην γκαρνταρόμπα σου τόσο πιο τυχερός είσαι. Και ο αγώνας για την ποσότητα δεν σταματά πουθενά. Ούτε μπροστά στον κίνδυνο της καταστροφής του πλανήτη αλλά ούτε και στον κίνδυνο της οικονομικής μας εξόντωσης (για να έχουμε όσα νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε) ή της προσωπικής μας εξόντωσης (για να δουλέψουμε περισσότερο έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε περισσότερα αγαθά).
Φυσικά θα αναρωτιέστε τι σχέση έχει η οικολογία με την οικονομία αφού οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η υγιεινή ζωή είναι ασύμφορη. Όμως οικολογία δεν είναι μόνο τα πανάκριβα καταστήματα που πουλάνε περίεργα βιολογικά προϊόντα. Οικολογία είναι αλλαγή νοοτροπίας που  έχει στόχο κυρίως τη μείωση της κατανάλωσης. Υπό αυτή την έννοια η οικολογία είναι και οικονομία.
Εμείς σας προτείνουμε ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε τον πλανήτη και την τσέπη μας και σεις μπορείτε να σκεφτείτε ακόμη περισσότερους. Μην ξεχνάτε μόνο ότι το λίγο δεν είναι μιζέρια αλλά στυλ.

Στο σπίτι που νοικιάζετε ή σκοπεύετε να αγοράστε.
-Βρείτε ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στη δουλειά σας ή κοντά στα σχολεία αν έχετε παιδιά. Έτσι θα ελαττώσετε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.
-Φροντίστε να είναι το σπίτι σας κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς για να μην χρειάζεστε ένα αυτοκίνητο για κάθε μέλος της οικογένειας.
-Επιλέξτε μια περιοχή που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο.
-Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την περιοχή για πάρκα έτσι ώστε να μην  χρειάζεται να κάνετε ταξίδι για να απολαύσετε λίγο πράσινο.
-Νοικιάστε ή αγοράστε ένα μικρό σπίτι. Έτσι θα κάνετε οικονομία στην θέρμανση και στο φωτισμό.
-Μοιραστείτε το σπίτι σας με άλλους. Με αυτό τον τρόπο θα μοιράζεστε τις συσκευές και έχοντας κοινούς χώρους θα μειώσετε το κόστος θέρμανσης και φωτισμού.
-Φροντίστε το σπίτι σας να έχει καλά υδραυλικά για να μην γίνεται σπατάλη νερού, επισκευασμένο σύστημα κεντρικής θέρμανσης και καλή μόνωση για να μην γίνεται σπατάλη ενέργειας.
-Συνδέστε όλες τις πρίζες με μια κεντρική, με ειδικό σύστημα, έτσι ώστε να μπορείτε να αποσυνδέετε όλες τις συσκευές όταν φεύγετε από το σπίτι. Αυτό μπορεί να σημαίνει και μέχρι 20% μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος.
-Αγοράστε νέες συσκευές αν τις χρησιμοποιείτε από το 1990 και πριν. Μάλλον είναι ανεπαρκείς και γίνεται σπατάλη ενέργειας. Αγοράστε συσκευές με το ειδικό οικολογικό σήμα που σημαίνει ότι καταναλώνουν από 20-50% λιγότερο νερό και ενέργεια. Το κόστος αγοράς θα το καλύψετε πολύ γρήγορα με την μείωση των λογαριασμών.
-Βάλτε αμοβολή στα τζάμια, ειδικά πατάκια στις πόρτες για να μην μπαίνει ο αέρας και αλουμινόχαρτο πίσω από τα σώματα του καλοριφέρ για να αντανακλάται η θερμότητα. Έτσι θα χρειάζεστε λιγότερη ενέργεια για να διατηρείτε την επιθυμητή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.
-Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα και boiler (για να έχετε ζεστό νερό όταν λειτουργούν τα καλοριφέρ).
-Φυτέψτε δέντρα και φυτά παντού. Στα μπαλκόνια, στις ταράτσες, στον κήπο – αν έχετε- και μέσα στο σπίτι για να το μονώσετε με φυσικό τρόπο και να φιλτράρετε τον αέρα. Ειδικά μέσα στο σπίτι τα πλατύφυλλα φυτά μπορούν να κάνουν θαύματα όσον αφορά την υγιεινή της ατμόσφαιρας.

Στις μετακινήσεις σας.
-Όταν οδηγείτε επιλέξτε την δεξιά λωρίδα και μην τρέχετε. Όταν πηγαίνετε με ταχύτητα πάνω από 60 χιλιόμετρα την ώρα η κατανάλωση καυσίμων είναι πολύ μεγαλύτερη.
-Οδηγείτε ομαλά. Μην επιταχύνετε και μην φρενάρετε απότομα γιατί αυξάνετε την κατανάλωση καυσίμων και την πιθανότητα να έχετε ατυχήματα που αν δεν είναι επικίνδυνα πάντα για τη σωματική σας ακεραιότητα είναι πάντα επικίνδυνα για την τσέπη σας αφού θα επισκευάσετε το αυτοκίνητο.
-Χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο μπορείτε συχνότερα.
Αν δεν σας βολεύουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσετε απευθείας στον προορισμό σας πάρτε το αυτοκίνητο μόνο μέχρι το σημείο που είναι απαραίτητο και μετά χρησιμοποιείστε το τρένο ή το λεωφορείο.
-Αγοράστε κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Έτσι μειώνετε το κόστος των μετακινήσεων και «αναγκάζεστε» να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς συχνότερα.
-Βρείτε άλλα άτομα από την περιοχή σας που κάνουν καθημερινά την ίδια διαδρομή και πηγαίνετε μαζί παίρνοντας κάθε φορά διαφορετικό αυτοκίνητο (στο εξωτερικό το carpooling είναι πολύ δημοφιλές).
-Πάρτε ταξί. Είναι ένα αυτοκίνητο που δεν είναι δικό σας (δεν υπάρχει κόστος συντήρησης) και όταν δεν το χρησιμοποιείτε εσείς μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος.
-Περπατείστε όσο μπορείτε και αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι.
-Μην έχετε ένα αυτοκίνητο για κάθε μέλος της οικογένειας. Μπορείτε να οδηγείτε το ίδιο αυτοκίνητο ανάλογα με τις ανάγκες σας.
-Αγοράστε ποδήλατο και χρησιμοποιείστε το. Πιέστε τις τοπικές αρχές να φτιάξουν τους δρόμους της πόλης σας κατάλληλους για ποδήλατα.

Στην κουζίνα σας.
-Η κουζίνα είναι ο χώρος του σπιτιού που γίνεται η μεγαλύτερη σπατάλη. Γι αυτό αν πετάτε φαγητά αρχίστε να αγοράζετε και να μαγειρεύετε λιγότερα. Καλύτερα να φάτε λιγότερο αν δεν είναι αρκετό το φαγητό. Σε καμιά περίπτωση όμως μην το πετάτε.
-Αν τώρα υπάρξουν υπολείμματα φαγητού μπορείτε να τα κάνετε κομπόστα για να τα χρησιμοποιήσετε στον κήπο σας ή στις γλάστρες σας. Είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα και ο καλύτερος τρόπος για να κατακρατείται η υγρασία στο χώμα.
-Αγοράζετε πάντα τοπικά προϊόντα. Είναι πιο φρέσκα (αφού έρχονται από μικρή απόσταση) και δεν έχει σπαταληθεί ενέργεια για την συσκευασία τους, την ψύξη τους, την προβολή τους και τη μεταφορά τους.
-Προτιμάτε τα προϊόντα εποχής που είναι πιο φρέσκα, πιο φτηνά και δεν απαιτείτε να βρίσκονται σε συσκευασίες. Εξάλλου με την επιλογή σας αυτή έχετε λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσετε τροφές με συντηρητικά.
-Καλλιεργείστε τα δικά σας λαχανικά. Ακόμη και αν δεν έχετε κήπο μπορείτε να τα καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας σε μεγάλες γλάστρες και στα παράθυρα αν πρόκειται για αρωματικά φυτά.
-Τρώτε λιγότερο κρέας. Η συνήθεια αυτή κοστίζει λιγότερο και είναι πιο υγιεινή. Για να παραχθεί το κρέας χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες από νερό, τροφές, έδαφος, ορμόνες και αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, χρειάζονται περίπου 12.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα κιλό κρέας ενώ για ένα κιλό πατάτες χρειάζονται μόνο 60 λίτρα νερό. Οπότε η ελάττωση της κατανάλωσης του κρέατος είναι από μόνη της μια πολύ σημαντική οικολογική κίνηση. Και μην ανησυχείτε για τη γεύση του φαγητού σας. Υπάρχουν υπέροχες συνταγές που δεν χρησιμοποιούν κρέας.
-Αποφεύγετε τις μικρές συσκευασίες και προσπαθείτε να ξαναχρησιμοποιείτε τα μπουκάλια ή τα κουτιά. Όσα δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μην ξεχνάτε να τα ανακυκλώσετε.
-Χρησιμοποιείτε λευκό ξύδι και σόδα για να καθαρίζετε. Ειδικά η σόδα είναι πολύ καλή για να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές από το ψυγείο. Απλά διαλύστε την σε νερό και περάστε τις επιφάνειες. Επίσης η σόδα μπορεί να καθαρίσει και να απορροφήσει τις δυσάρεστες μυρωδιές από το χαλί. Ρίξτε σκόνη σόδα στο χαλί και μετά σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα.
-Μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικά προϊόντα διότι με αυτό τον τρόπο «εκτρέφετε» σούπερ-μικρόβια αφού τα μικρόβια που υποτίθεται ότι εξολοθρεύετε γίνονται τελικά πιο ανθεκτικά.
-Για αποσμητικό χώρου βράστε λίγη κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο αρωματικό φυτό σας αρέσει. Επίσης μπορείτε να ψήσετε μπισκότα σοκολάτας σε ειδικές περιπτώσεις για να αποκτήσει το σπίτι ένα υπέροχο φυσικό άρωμα.
-Μην προθερμαίνετε το φούρνο. Η πρακτική αυτή είναι «προϊστορική». Οι καινούργιοι φούρνοι αποκτούν την κατάλληλη θερμοκρασία πολύ γρήγορα.
-Προσέξτε τα σκεύη μαγειρέματος. Πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, να έχουν το σωστό μέγεθος και να εφαρμόζουν καλά για να μην γίνεται σπατάλη ενέργειας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πάνω στο μάτι της κουζίνας. Για παράδειγμα ένα μικρό σκεύος πάνω σε ένα μεγάλο μάτι μπορεί να είναι αιτία να σπαταληθεί μέχρι και 40% της ενέργειας που παράγεται.
-Η χύτρα ταχύτητας είναι μια καλή επιλογή αφού μειώνει το χρόνο μαγειρέματος κατά 70%.
-Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας πάντως μπορείτε να χρησιμοποιείτε κατσαρόλες και τηγάνια με καπάκια που εφαρμόζουν πολύ καλά για να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος.
-Μην ξεχνάτε και τα ωμά τρόφιμα αφού είναι φρέσκα εξ ορισμού και δεν σπαταλάμε ενέργεια για να τα μαγειρέψουμε.
-Μην αγοράζετε προμαγειρεμένα τρόφιμα τα οποία είναι πιο ακριβά, τις περισσότερες φορές ανθυγιεινά και βρίσκονται σε πολύπλοκες συσκευασίες.
-Τέλος έχετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας ένα βαρέλι ή ένα μεγάλο σκεύος όπου θα συγκεντρώνετε το νερό της βροχής για να ποτίζετε τα φυτά σας.

Στην γκαρνταρόμπα σας.
-Πριν πάτε για ψώνια προγραμματίστε το τι θα αγοράσετε. Μην ξοδεύετε χρήματα για άχρηστα ρούχα. Σκεφτείτε το πόση ενέργεια χρειάστηκε για να κατασκευαστεί κάτι που δεν το χρειάζεστε.
-Μην πετάτε ρούχα που χρειάζονται μια μικρή επιδιόρθωση. Μάθετε να βάζετε κουμπιά ή να ράβετε ξηλωμένες ραφές. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς μπορείτε να βρείτε κάποιον που επιδιορθώνει ρούχα. -Σκεφτείτε επίσης και την πιθανότητα να τα μεταποιήσετε. Όλες μας έχουμε μετατρέψει κάποιο παντελόνι σε σορτσάκι. Λίγη φαντασία χρειάζεται για να σκεφτούμε και άλλες πιθανότητες και συνδυασμούς.
-Μπορείτε επίσης να αγοράζετε χρησιμοποιημένα ρούχα από ειδικά μαγαζιά που έχουν αρχίσει να ανοίγουν και στην Ελλάδα. Έτσι εξοικονομείτε την ενέργεια που απαιτείτε για να κατασκευαστούν καινούργια και τα χρήματα που θα χρειαστεί για να τα αγοράσετε. Τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι η προτίμηση των φοιτητών στην Ευρώπη αφού λατρεύουν να συνδυάζουν δημιουργικά παλιά με νέα κομμάτια.
-Μην πηγαίνετε τα ρούχα σας για στεγνό καθάρισμα μια και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται εκεί επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τα περισσότερα ευαίσθητα ρούχα μπορούν να πλυθούν στο χέρι.
-Πλένετε τα ρούχα σας μόνο όταν είναι λερωμένα και όταν το πλυντήριο είναι γεμάτο. Γυρίστε τα ανάποδα και χρησιμοποιείτε χαμηλή θερμοκρασία πλύσεις.
-Προσέξτε τα αξεσουάρ που μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος αλλά καταναλώνεται πολύ ενέργεια για να κατασκευαστούν. Μην αγοράζετε αξεσουάρ αλόγιστα και φροντίστε να τα  επισκευάζετε όσο είναι δυνατόν (μην πετάτε δηλαδή μια τσάντα που της κόπηκε ένα λουράκι αφού μπορείτε να την επισκευάσετε πολύ εύκολα).
-Μπορείτε να δανείζεστε επίσης ρούχα και αξεσουάρ από τις φίλες σας. –Μπορείτε ακόμη και να νοικιάζετε αξεσουάρ. Είναι μια νέα τάση που έρχεται και στην Ελλάδα.
-Κάθε αρχή εποχής μπορείτε να μαζεύεστε με τις φίλες σας σε ένα σπίτι και να ανταλλάσσετε ρούχα δικά σας που έχετε βαρεθεί με άλλα που σας αρέσουν.
-Μην πετάτε ποτέ ρούχα. Αν δεν γίνεται να τα ανταλλάξετε μπορείτε να τα χαρίσετε.

Ότι και να αποφασίσετε πάντως να κάνετε θυμηθείτε ότι η οικολογία δεν είναι αντικείμενα και προϊόντα αλλά συμπεριφορά. Όσα βιολογικά προϊόντα και αν αγοράσετε αν δεν αρχίσετε να σκέφτεστε με βάση το λιγότερο και το απλότερο δεν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Και μην ξεχνάτε ότι μερικές φορές είναι και θέμα έξυπνων επιλογών. Είναι για παράδειγμα καλύτερο να φάτε μη βιολογικές ντομάτες που θα βρείτε στη γειτονιά σας από το να οδηγήσετε μέχρι τη Θήβα για να αγοράσετε βιολογικές αφού η επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλεί το αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερη από την επιβάρυνση που προκαλεί το λίπασμα για μισό κιλό ντομάτες.
Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικολογικής συνείδησης αφού πλανήτης δεν είναι μόνο η αυλή μας αλλά όλος ο κόσμος. Αρνηθείτε να αγοράζετε προϊόντα τα οποία έχουν κατασκευαστεί από εταιρίες που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ανέχεια, τη φτηνή εργασία ή ακόμη και την ανθρώπινη ζωή στις υποανάπτυκτες χώρες και προτιμάτε πάντα μικρούς παραγωγούς και ανεξάρτητους δημιουργούς για τα αγαθά που χρησιμοποιείτε. Γενικά προσπαθήστε να ενημερώνεστε όχι μόνο για το τι περιέχουν τα προϊόντα που αγοράζετε αλλά και για το που, πως και ποιος τα κατασκευάζει.

Μαρία Κοκκίνου

Freedom-Deep-economy