steroidal anti inflammatory drugs list fentanyl online ohio state pharmacy school

Πέρασα σε άλλη πόλη

Άρθρα Σεπτεμβρίου 10, 2013 2:12 μμ

Όταν η ανιψιά μου έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και έμαθε ότι τελικά πέρασε στα Ιωάννινα, ενώ οι γονείς της ζουν στην Αθήνα, αναφώνησε:
Αχ!! Επιτέλους ελεύθερη. Ωχ!! Τώρα θα βγάζω εγώ τα σκουπίδια.
Οι δυο αυτές φράσεις συνοψίζουν όλη την ελευθερία και όλες τις ευθύνες που θα αντιμετωπίσει μια  έφηβη όταν θα αναγκαστεί να ζήσει μόνη της για να σπουδάσει σε μια άλλη πόλη.
Και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά όλοι οι απόφοιτοι λυκείου πριν ακόμη συμπληρώσουν το μηχανογραφικό. Εκείνο που δεν ξέρουν είναι ποιες ακριβώς ευθύνες θα επωμισθούν  και ποιες ελευθερίες  θα πρέπει να απολαύσουν.
Είναι λοιπόν απαραίτητο πριν ξεκινήσεις την καινούργια σου ζωή εκτός από τις βαλίτσες σου να πακετάρεις και μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

Διαμονή
Ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσεις είναι το πώς θα βρεις σπίτι, που θα το βρεις και με ποιόν θα συγκατοικήσεις.
-Αν σκέφτεσαι να μείνεις σε εστία θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσεις με τους κατάλληλους φορείς για να πληροφορηθείς σχετικά με τα έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσεις και τους όρους που θα πρέπει να πληροίς. Επικοινώνησε με τη σχολή σου και θα σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες.
-Αν σκοπεύεις να νοικιάσεις σπίτι φρόντισε να ταξιδέψεις πριν από τις ημερομηνίες των εγγραφών για να βρεις εύκολα. Συνήθως όλοι επισκέπτονται για πρώτη φορά τις πόλεις που θα σπουδάσουν όταν πρέπει να κάνουν την εγγραφή και όταν …όλοι μαζί ψάχνουν για σπίτι.
-Αν θέλεις να βρεις συγκάτοικο για να μοιραστείς το ενοίκιο ή για να μην μένεις μόνη σου βάλε αγγελία στις εφημερίδες ή μια ανακοίνωση έξω από τη γραμματεία της σχολής σου.
-Τα σπίτια που είναι κοντά στη σχολή είναι συνήθως ακριβά, και δυσεύρετα. Έχουν όμως το πλεονέκτημα των μειωμένων μετακινήσεων αφού τα μαθήματα στις σχολές δεν είναι συνεχόμενα αλλά υπάρχουν και πολλά κενά.
-Αντίθετα τα σπίτια που είναι στο κέντρο μπορεί να είναι μακριά από την σχολή αλλά έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης σε κινηματογράφους, καταστήματα, υπηρεσίες, θέατρα και ότι άλλο προσφέρει η πόλη που θα σπουδάσεις. Και μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ πιο φτηνά. Μια λύση φυσικά είναι το να νοικιάσεις σπίτι  στο κέντρο αλλά κοντά σε συγκοινωνία που σε εξυπηρετεί για τη σχολή σου.

Εξοπλισμός
Θα χρειαστείς κρεβάτι, βιβλιοθήκη, ψυγείο, φουρνάκι, τραπέζι, καρέκλες και πλυντήριο (μην πάρεις μικρό πλυντήριο για να μην πλένεις συνέχεια ρούχα). Φυσικά επειδή υπάρχουν και επιπλωμένα σπίτια ή σπίτια που έχουν κάποιο βασικό εξοπλισμό μην προβείς σε καμιά αγορά αν δεν βρεις πρώτα το σπίτι. Επίσης αν σκοπεύεις να συγκατοικήσεις περίμενε να βρεις πρώτα συγκάτοικο για να αποφασίσετε ποια θα αγοράσει τι έτσι ώστε να μην καταλήξετε με δυο πλυντήρια και δυο ψυγεία. Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα θα σου συνιστούσα ανεπιφύλακτα να αγοράσεις και ένα στεγνωτήριο. Έτσι δεν θα μένεις χωρίς ρούχα όταν βρέχει και ξεχνάς να μαζέψεις την μπουγάδα σου. Τέλος ένα πάπλωμα θα σου φανεί πολύ χρήσιμο αφού δεν θα χρειάζεται να στρώνεις το κρεβάτι σου.
Στρες
Τελικά για την ανιψιά μου το πρόβλημα δεν ήταν τα σκουπίδια. Μια χαρά τα έβγαζε και μια χαρά τακτοποιήθηκε και φρόντιζε τον εαυτό της. Το πρόβλημα ήταν η ελευθερία της που κατέληξε να γίνει μοναξιά. Νόμιζε ότι με την συγκάτοικο θα γίνονταν οι καλύτερες φίλες. Όμως τσακώνονταν καθημερινά. Νόμιζε ότι μετά την αποτρίχωση, το βάψιμο στο μαλλί και την απεριόριστη ελευθερία θα έβγαινε κάθε βράδυ και με διαφορετικό θαυμαστή. Όμως κάθε βράδυ, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες, ήταν μπροστά στην τηλεόραση ή στο τηλέφωνο να μιλάει με ποιόν νομίζετε; Με την αδερφή μου και μαμά της.
Το συμπέρασμα είναι ότι όταν ξεκινήσεις για μια νέα πόλη, όπως και για οποιαδήποτε νέα περιπέτεια, καλό είναι να μην έχεις συγκεκριμένες προσδοκίες. Ίσως νομίζεις ότι το μάθημα της ψυχολογίας θα είναι το αγαπημένο σου αφού η συγκεκριμένη σχολή ήταν η πρώτη σου επιλογή αλλά η Εισαγωγή στη Ψυχολογία σου φανεί ότι πιο ακαταλαβίστικο έχεις αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Ίσως πιστεύεις ότι θα κάνεις πολλούς νέους φίλους αλλά τον πρώτο καιρό κάθεσαι μόνη σου στην καφετέρια της σχολής. Ίσως νομίζεις ότι δεν θα μπορείς να μαγειρεύεις αλλά τελικά ανακαλύψεις γρήγορες και εύκολες συνταγές. Γενικά καλό είναι να είσαι ανοικτή στις εκπλήξεις αλλά θυμήσου ότι αυτό που φοβάσαι μπορεί να σου φανεί πολύ πιο εύκολο αφού θα έχεις υπολογίσει τις δυσκολίες. Όπως και να το κάνουμε όμως το στρες του αποχωρισμού χτυπάει όλους τους νέους όταν φεύγουν από το σπίτι τους. Και ιδιαίτερα τα κορίτσια όπως δείχνουν πολλές έρευνες που έχουν γίνει στις Η.Π.Α. Το 2003 16% των κοριτσιών και 8,5 των αγοριών στο πρώτο έτος των πανεπιστημίων έπασχαν από κατάθλιψη. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό συμβαίνει λόγω του στρες, της απομόνωσης, της απομάκρυνσης από το σύστημα υποστήριξης που είχαν τα παιδιά από τους γονείς ή τους φίλους και από τις κοινωνικές προκλήσεις όπως είναι το να μην σου αρέσει η συγκάτοικος για παράδειγμα. Μπορείς όμως να το δεις και θετικά. Εκτός από το ότι είναι μια κατάσταση που σου προκαλεί στρες είναι και μια κατάσταση που θα σου μάθει πώς να αντιμετωπίζεις το στρες.
Μερικά μαθήματα που πήραν όσοι προηγήθηκαν αλλά πέρασαν από τους ίδιους δρόμους  (όλοι μας δηλαδή όταν φύγαμε από το σπίτι μας) μπορεί να σε βοηθήσουν.
-Περίμενε ένα μήνα πριν επιστρέψεις τρέχοντας στη μαμά και στο μπαμπά ή πριν τους κουβαλήσεις άρον άρον στη μικρή σου γκαρσονιέρα. Συνήθως ο πρώτος μήνας είναι ο πιο δύσκολος και με το περισσότερο τρέξιμο. Αργότερα τα πράγματα καταλαγιάζουν κάπως. Αν όμως δεις ότι έχει έντονο πρόβλημα με τον ύπνο (δεν μπορείς να κοιμηθείς ή κοιμάσαι συνέχεια), χάνεις την όρεξή σου, σε έχει πιάσει βουλιμία, νιώθεις μεγάλη θλίψη, έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για πράγματα που σε ενδιέφεραν ή νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο της καθημερινότητάς σου τότε καλά είναι να μιλήσεις στους γονείς σου ή σε κάποιον ειδικό αν υπάρχει στο πανεπιστήμιο.
-Ακόμη όμως και αν περάσει ο πρώτος μήνας χωρίς προβλήματα να ξέρεις ότι αργά ή γρήγορα κάποια μέρα  η «απελπισία» θα σου χτυπήσει την πόρτα είτε επειδή δεν έχεις κάποιον να σου πλύνει τις κάλτσες και τα εσώρουχα και δεν έχεις τι να φορέσεις είτε επειδή σου λείπουν οι ανέσεις του σπιτιού σου και οι φίλοι σου. Είτε επειδή απλά θέλεις τη μαμά σου. Όταν συμβεί αυτό σκέψου τους λόγους που σε κρατάνε σε αυτό το μέρος. Πραγματικά αξίζουν τον κόπο και κάνε υπομονή. Για αυτά που νιώθεις δεν υπάρχουν φυσικά φάρμακα που θα σε ανακουφίσουν αμέσως αλλά πίστεψέ με γρήγορα προσαρμόζεσαι και γιατί όχι το απολαμβάνεις.
-Ίσως επίσης σε παρηγορήσει η σκέψη ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους λείπεις και περνάνε και αυτοί κάποια δύσκολη φάση λόγω της απουσίας σου. Σκέψου τους γονείς σου και τους φίλους σου που έχουν μείνει πίσω ή που ζουν σε άλλη πόλη. Κράτα τη επαφή μαζί τους με τηλέφωνα ή με mail, μίλησε για τα δικά τους προβλήματα και πες τους για το πώς περνάς. Δεν είσαι μόνη. Απλά ζεις σε άλλη πόλη.
-Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που άφησες πίσω που σε χρειάζονται. Ανάλογα με το μέγεθος του πανεπιστημίου και της πόλης που ζεις τώρα σκέψου ότι υπάρχουν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες άτομα δίπλα σου που περνάνε τα ίδια προβλήματα με σένα αφού και αυτοί έχουν φύγει από το σπίτι τους για πρώτη φορά. Βρες αυτά τα άτομα και κάνε καινούργιους φίλους.
-Ακόμη όμως και αν δεν βρεις καινούργιες κολλητές την πρώτη εβδομάδα της άφιξής σου μπορείς να μάθεις για οργανισμούς που ζητάνε εθελοντές ή για αθλητικές ενώσεις ή για κάθε είδους κλαμπ που συνήθως υπάρχουν στα πανεπιστήμια και να αναλάβεις δράση. Έτσι θα μπορέσεις να προσφέρεις κοινωνικά και να κάνεις και νέες γνωριμίες. Μην βαριέσαι και μην διστάζεις να τα ψάξεις όλα αυτά. Δεν τους χρειάζεσαι μόνο εσύ αλλά και αυτοί ψάχνουν για άτομα σαν και σένα.
-Όλα όμως εξαρτώνται από τις προσδοκίες σου. Ξέρω ότι μετά από τον ανεμοστρόβιλο των εξετάσεων έχεις προσγειωθεί ξαφνικά σε ένα τόπο χωρίς γονείς γεμάτο πάρτι και ραντεβού και δεν βλέπεις την ώρα να γίνεις και συ ιθαγενής. Όμως μην περιμένεις όλα τα καλά να συμβούν από την πρώτη ημέρα. Όλα τα πράγματα στη ζωή χρειάζονται το χρόνο τους. Και μην ξεχνάς ότι εκτός από αυτά που μπορείς να ελέγξεις υπάρχουν και αυτά που δεν μπορείς να ελέγξεις όπως είναι οι καταστροφές στα διαγωνίσματα, οι ερωτικές απογοητεύσεις, τα πρωινά που ξυπνάς άρρωστη μετά από ένα πάρτι και θα προτιμούσες να μην είχες μάθει ποτέ το πώς είναι η γεύση του ουίσκι. Ασχολήσου με ότι μπορείς να διορθώσεις. Τα υπόλοιπα προσπάθησε να τα ξεπερνάς με χιούμορ.

Υγεία
Οι πιο πολλοί πρωτοετείς φοιτητές που αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά παρόλο που μέχρι τότε ονειρεύονταν την ημέρα που δεν θα έχουν κάποιο πάνω από το κεφάλι τους να τους λέει πως να ντυθούν, τι να κάνουν και τι να φάνε. Και φυσικά η πρώτη επίπτωση – που προφανώς σε ενδιαφέρει περισσότερο από τις υπόλοιπες – είναι το ότι συνήθως παίρνουν κιλά. Σε έρευνες που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια της Αμερικής έχει διαπιστωθεί ότι κατά μέσο όρο οι φοιτητές παίρνουν μέχρι και πέντε κιλά το πρώτο χρόνο στο πανεπιστήμιο. Οι αιτίες είναι κυρίως οι πίτσες, τα σουβλάκια, τα φαστ φούντ, τα τσιμπολογήματα μετά τα μεσάνυχτα όταν οι συζητήσεις ανάβουν, το ακατάστατο ωράριο των γευμάτων, οι έλλειψη άσκησης, το στρες, το ότι δεν μαγειρεύουν στο σπίτι, η έλλειψη ύπνου – η οποία πολλές φορές έμμεσα οδηγεί στην αύξηση του βάρους- και οι μπύρες ή το αλκοόλ που για πρώτη φορά στη ζωή τους μπορούν να καταναλώνουν κατά βούληση. Φυσικά εκτός από τα πέντε κιλά που θα μπορούσαν να πάρουν και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν πάντα ελλοχεύσει και ο κίνδυνος της ανορεξίας ή της βουλιμίας που είναι πολύ πιο επικίνδυνες καταστάσεις.
Για να αποφύγεις όλα αυτά τα διατροφικά προβλήματα από την πρώτη κιόλας μέρα που θα μείνεις μόνη σου ακολούθησε μερικούς απλούς αλλά βασικούς κανόνες.
-Όσο και να σου αρέσει κάποιο φαγητό μην το τρως συνέχεια έστω και αν είναι τόσο υγιεινό όσο το γιαούρτι με φρούτα (πόσο μάλλον το σουβλάκι). Προσπάθησε να έχεις ποικιλία στην διατροφή σου. Έτσι ο οργανισμός σου δεν στερείτε, ο μεταβολισμός σου λειτουργεί κανονικά και συ παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
-Αν έχεις πάρει ήδη λίγα κιλά λόγω των πανελληνίων μην αποφασίσεις να τα χάσεις αμέσως μόλις μείνεις μόνη σου λιμοκτονώντας διότι πρώτον θα καταστρέψεις τον μεταβολισμό σου με αποτέλεσμα να πάρεις περισσότερα, δεύτερον το άγχος θα σε εμποδίσει να χάσεις κιλά αφού έχει και αυτό επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και τρίτον δεν θα τα χάσεις επειδή άνθρωπος είσαι και δεν θα αντέξεις. Κάποια στιγμή θα φας ότι βρεις μπροστά σου. Αν θέλεις να χάσεις κιλά βάλε μακροπρόθεσμους στόχους και χάσε τα σιγά σιγά. Σκέψου ότι αν χάνεις μισό κιλό το μήνα το πρώτο έτος θα χάσεις 6 κιλά.
-Πρόσεχε τις μερίδες σου ειδικά αν τρως στο εστιατόριο της σχολής. Μια κανονική μερίδα είναι στο μέγεθος του χεριού σου. Αν δεν έχεις χορτάσει πριν βάλεις κι άλλο φαγητό περίμενε 20 λεπτά. Αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να πληροφορηθεί ότι έχουμε χορτάσει. Έτσι τις περισσότερες φορές μετά από είκοσι λεπτά θα αντιληφθείς ότι δεν χρειάζεσαι άλλο φαγητό.
-Τρώγε αργά αλλά μην μένεις πολλές ώρες μέσα στο εστιατόριο. Αν κάθεσαι με τις ώρες είναι σίγουρο ότι θα καταναλώσεις περισσότερο φαγητό βλέποντας τους άλλους δίπλα σου να τρώνε.
-Μην τρως ενώ διαβάζεις, όταν παρακολουθείς τηλεόραση ή όταν είσαι αγχωμένη. Επίσης προσπάθησε να τρως συχνά και πάντα την ίδια ώρα. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείπεις γεύματα. Αν μένεις νηστική για πολλή ώρα ο οργανισμός σου θα συσσωρεύσει λίπος για να αντεπεξέλθει την επόμενη φορά που θα τον λιμοκτονήσεις, ο μεταβολισμός σου θα καταστραφεί και συ θα παχύνεις.
-Μην πίνεις αναψυκτικά, μπύρα και γενικά αλκοολούχα ποτά. Αντίθετα πρέπει να πίνεις πολύ νερό.
-Φρόντισε να έχεις πάντα στο σπίτι και στην τσάντα σου υγιεινά σνακ όπως φρούτα για να μην καταφεύγεις στις σοκολάτες, τα μπισκότα και τα κρουασάν.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο δεν διαπρέπουν οι φοιτητές είναι ο τομέας της άσκησης.  Σκέψου τι κοινό έχουν τα αμφιθέατρα των σχολών, οι καφετέριες, οι βιβλιοθήκες και οι υπολογιστές και θα καταλάβεις. Εκεί ακριβώς περνάνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους οι φοιτητές. Και το θέμα της άσκησης δεν είναι σημαντικό μόνο για την ανάπτυξη των κοιλιακών αλλά και για την διατήρηση της συνολικής σωματικής και πνευματικής υγείας των φοιτητών. Είναι γνωστό ότι η άσκηση βελτιώνει την όψη του σώματος και σε βοηθάει να διατηρήσεις το ιδανικό σου βάρος. Εκείνο φυσικά που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι το ότι σου αυξάνει την αυτοπεποίθηση πράγμα που μπορεί να σε κάνει να τα πας καλύτερα και στα μαθήματα και στις κοινωνικές σου επαφές.  Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες και στην βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Μην βιαστείς φυσικά να πεις ότι βαριέσαι να κάνεις διάδρομο και ποδήλατο στα γυμναστήρια σαν χάμστερ. Μπορείς να βρεις ομαδικά αθλήματα όπως γιόγκα ή βόλεϊ, ή μπάσκετ ή τένις. Εξάλλου ένα καλό πράγμα που έχουν τα πανεπιστήμια είναι το ότι αν οι φίλοι σου δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα μπορείς να βρεις περισσότερους φίλους που θα μοιράζονται μαζί σου άλλες δραστηριότητες.  Συνήθως στα πανεπιστήμια υπάρχουν πολλές επιλογές. Αν όμως και πάλι μισείς την οργανωμένη άσκηση μπορείς να περπατάς, να κάνεις τζόκιν, να κάνεις ποδήλατο, να ανεβαίνεις σκάλες και να αποφεύγεις την οδήγηση.
Πρόσεχε όμως μην το παρακάνεις και μπεις σε ανθυγιεινά πεδία. Αν παρατηρήσεις ότι γυμνάζεσαι συνέχεια και δεν έχεις χρόνο για τους φίλους σου, ή δεν πας στα μαθήματα, ή δεν μελετάς αρκετά, ή νιώθεις ενοχές αν μια μέρα δεν ασκηθείς ή προσθέτεις ώρες άσκησης για να εξισορροπήσεις τις επιπλέον θερμίδες που ενδεχομένως έχεις καταναλώσει τότε θα πρέπει να μιλήσεις σε ένα ειδικό διότι μάλλον το έχεις παρακάνει.

Ασφάλεια
Το πρώτο έτος σπουδών σε μια άλλη πόλη σίγουρα σημαίνει εξερεύνηση και ανεξαρτησία. Αλλά το θάρρος και η περιέργεια δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την απερισκεψία. Γι αυτό άκουσε τους γονείς σου τουλάχιστον στα θέματα ασφάλειας.
-Πρόσεχε το ποτό. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο το να μην πίνεις πολύ αλλά το να ξέρεις και τι πίνεις. Όταν πηγαίνεις σε κλαμπ φρόντιζε πάντα να παίρνεις μόνη σου το ποτό σου και έχε το νου σου στο ποτήρι σου όταν χορεύεις.
-Πάντα να ξέρεις που πηγαίνεις και αν πας κάπου όπου αισθάνεσαι άβολα να φύγεις αμέσως. Συνήθως το ένστικτό μας δεν μας ξεγελά. Καλό επίσης είναι όταν πηγαίνεις κάπου να ξέρουν οι φίλοι σου που πηγαίνεις και με ποιόν.
-Όταν βγαίνεις αργά το βράδυ να βγαίνεις με φίλους και να επιστρέφεις με τους ίδιους φίλους. Αν κάποιος άντρας ενδιαφέρεται για σένα θα είναι ευχαριστημένος για αρχή να πάρει τον αριθμό του κινητού σου μόνο και δεν θα επιμείνει να πάρει και σένα μαζί του.
-Πριν βγείτε με τις φίλες σου υποσχεθείτε η μια στην άλλη ότι θα αλληλοφροντίζεστε για να μην πάθετε κάτι κακό αλλά ούτε και να γελοιοποιηθείτε χορεύοντας με το πορτατίφ στο κεφάλι. Δεν είπαμε να μην διασκεδάσεις αλλά το να προστατέψεις τον εαυτό σου θα παρατείνει την ευχαρίστησή σου αντί να την καταστρέψει.
-Όσον αφορά το σεξ φρόντισε να μάθεις για το ασφαλές σεξ από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και έχουν τις γνώσεις και την πείρα για να σε πληροφορήσουν. Θυμήσου ότι δεν είναι μόνο το AIDS πρόβλημα αλλά και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και το να παραμελείς να παίρνεις μέτρα αντισύλληψης.
-Προσπάθησε να μην κυκλοφορείς μόνη σου τη νύχτα και ειδικά να μην περπατάς μόνη σου σε ερημικούς δρόμους. Αν πρέπει να μετακινηθείς μόνη το βράδυ καλό είναι να καλέσεις ένα ταξί από το τηλέφωνο. Γι αυτό θα πρέπει πάντα να έχεις μαζί σου ένα τηλέφωνο για ταξί.

Οικονομικά
Τώρα πια δεν θα έχεις δίπλα σου τη μαμά και τον μπαμπά που θα σου δίνουν χρήματα όποτε χρειάζεσαι. Θα παίρνεις κάποια χρήματα κάθε μήνα και θα πρέπει να τα διαχειρίζεσαι σωστά για να καλύπτεις τα έξοδά σου εκτός και αν οι γονείς σου είναι πάμπλουτοι και μπορούν να σου δίνουν όσα χρήματα επιθυμείς. Τις περισσότερες όμως φορές το να σπουδάζει ένα παιδί σε άλλη πόλη είναι ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για την οικογένεια και καλό είναι να το λάβεις υπόψη σου και να διευκολύνεις την κατάσταση.
-Συζήτησε με τους γονείς σου για τα έξοδά σου και τις ανάγκες σου και αποφασίστε για ένα ποσό που θα χρειάζεσαι κάθε μήνα. Ξεκαθαρίστε όμως με λεπτομέρειες τα έξοδα που θα καλύπτεις. Θα πληρώνεις το νοίκι, τα κοινόχρηστα, τα ρούχα σου, τα εισιτήρια;
-Όταν παίρνεις το μηνιάτικο πλήρωνε πάντα τα πάγια έξοδά σου και τους λογαριασμούς. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεφύγεις και να χαλάσεις τα λεφτά αν τα έχεις στο πορτοφόλι σου ή στην τράπεζα.
-Μην κρατάς ποτέ πολλά χρήματα πάνω σου. Πες στους γονείς σου να σου καταθέτουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό και βγάλε μια κάρτα για να παίρνεις όσα χρήματα χρειάζεσαι κάθε φορά.
-Μάθε ακριβώς τι πρέπει να κάνεις αν χάσεις το πορτοφόλι σου όπως για παράδειγμα το να ακυρώσεις τη πιστωτική σου κάρτα αν έχεις. Καλά είναι να βγάλεις φωτοτυπίες από όλα τα χαρτιά και τις κάρτες που έχεις στην τσάντα σου και να τις φυλάξεις κάπου στο σπίτι επειδή αν τα χάσεις μπορεί να χρειαστεί να θυμηθείς στοιχεία και αριθμούς.
-Αν θελήσεις να δουλέψεις για επιπλέον χρήματα μην σκεφτείς το κανονικό ωράριο διότι θα πάνε πίσω τα μαθήματα σου. Μπορείς όμως να δουλεύεις λίγες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα όπως το να κάνεις κάποια μαθήματα ή να φυλάς παιδάκια όταν οι γονείς βγαίνουν το βράδυ ή να δουλεύεις σε κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια το Σαββατοκύριακο.

Πρώτη επιστροφή στο σπίτι
Μερικές φορές η μοίρα μας χτυπά με αστείους τρόπους. Έτσι λοιπόν εκεί που αρχίζεις να προσαρμόζεσαι στην ανεξαρτησία σου και δεν σου λείπει πια η μαμά σου φτάνουν οι διακοπές του καλοκαιριού και πρέπει να επιστρέψεις στο σπίτι και στους γονείς σου. Καινούργιο στρες τώρα. Πως θα ζήσεις ξανά υπό το βλέμμα των γονιών σου; Χαλάρωσε. Προφανώς δεν έχεις αλλάξει μόνο εσύ αλλά και οι γονείς σου. Τώρα πια τους έχεις αποδείξει ότι μπορείς να φροντίζεις τον εαυτό σου και δεν θα επιχειρήσουν να σε περιορίσουν. Φρόντισε όμως να τους αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου και μην εξαφανιστείς τη στιγμή που θα αφήσεις τις βαλίτσες σου στην είσοδο. Αν θέλεις να δεις τους παλιούς σου φίλους μπορείς να το κάνεις αργότερα. Θυμήσου ότι μπορείς να βγεις με τους φίλους σου και αργά το βράδυ όταν οι γονείς σου θα ξεκουράζονται. Κανείς δεν θα σου πει να επιστρέψεις νωρίς.
Και αν νοσταλγήσεις τη μικρή σου ακατάστατη γκαρσονιέρα δίπλα στο πανεπιστήμιο μην ανησυχείς. Τον Σεπτέμβριο πάλι εκεί θα είσαι. Αλλά η δεύτερη χρονιά σίγουρα θα είναι υπέροχη.

Μαρία Κοκκίνου

city